Tuggummi

Tandblekning och tuggummi är kanske inte det första man tänker på när man funderar på att bleka sina tänder men det har funnits i åratal. Trots att tuggummi är en så välkänd produkt så faller det oftast inte någon in att det även kan vara ett hjälpmedel, och då menar jag inte bara till personer som försöker sluta röka.

Tandblekningstuggummi är väl kanske inte vad det exakt låter som, utan denna produkt är fungerar mer i ett förebyggande syfte. Här i Sverige kan man köpa tuggummi på apoteket som förhindrar uppkonsten av karies och som även upprätthåller munhygienen, vilket i slutändan ser till att dina tänder förblir vita och starka.

Tuggummit innehåller fluor som friges när du tuggar. Fluoret blandas med ditt saliv och ökar på så sätt fluorhalten i munnen vilket gör så att emaljen blir mer motståndskraftig mot karies. För bästa effekt ska man tugga på ett tuggummi i 20 minuter, då har ungefär 90% av fluorinnehållet frigetts men tänk på att man helst inte ska överanvända dessa tuggummin. Max 6 tuggummin per dag och helst efter varje måltid då det är då dina tänder blir som mest angripna av karies.

En sak att tänka på är att inte ge fluortuggummi till barn under 7 år, då det kan ge vita fläckar på tändernas emalj.